Periodontoloji
Periodontoloji, bir bilim dalıdır. Periodontoloji dişi çevreleyen dokuların diş etleri ve diş köklerini çevrelemekte olan kemiğin hastalıklarıyla ve bunlara yönelik uygulanabilecek tedavi yöntemleriyle ilgileniyor.
Dişlerimizi çevrelemekte olan dokular genel olarak hem sert hem de yumuşak yapılardan oluştuğu için farklı durumlarla karşılaşmak mümkündür. Bu dokuların uyum içerisinde olması ağız ve diş sağlığının korunması açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Bu sebepten ötürü ağız ve diş sağlığı hususunda periodontoloji kavramını duymak gayet doğal olmaktadır.
Dişlerimizdeki bir sorunun ya da diş etlerimizde meydana gelen iltihaplanmaların ileri düzeyde bir hal alarak diş kaybı ve genel sağlık sıkıntılarını meydana getirmesi mümkündür. Olumsuz etkilenmelerin önüne geçebilmek adına doğru ve zamanında tespitlerin yapılması gereklilik arz ediyor. Tedavinin uygulanması, ardından sonuçların kapsamlı bir değerlendirme altına alınması gerekiyor. Diş eti hastalıkları uzmanlarının kısacası periodontolojinin öncelikli amacı doğru ve zamanında müdahale ile dış eti rahatsızlıklarının önüne geçmektir.
Periodontal Hastalık
Gingivtis, iltihaplanmanın yalnızca yumuşak dokularda mevcut olduğu durumlarda kullanılan bir kavramdır. Fakat bu iltihabın ilerleyerek altta bulunan kemiğin dokusuna doğru yayılma göstermesi durumunda kemikte büyük ölçüde bir yıkıma sebebiyet verir. Yeterli ağız ve diş bakımının yapılması gerekiyor.
Çünkü bu hastalıkta bakterilerin oluşumu büyük sorunları beraberinde getirebiliyor. Bakteriler, iyi ağız bakımının yapılmadığı kişilerde oldukça fazla miktarda bulunabiliyor ve bu durum sonrasında diş eti sorunlarıyla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor.
Periodontoloji Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir ?
Doğu tanının konulması periodontolojinin tedavi sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesi için oldukça büyük önem taşıyor. Diş eti hastalıklarının tedavisinde bu önemli bir ayrıntıdır. Bu hedef ile hastadan alınmış olunan ön bilgi, klinik muayene ve radyografik değerlendirilmeler yapılarak bu yöndeki detayların üzerinde durulur. Bu değerlendirmeler tedavi sürecinde bir hayli avantaj sağlayacaktır.
Periodontoloji tedavisinden evvel hastaya hastalık hakkında ve ağız bakım konusunda bilgilendirmede bulunmak ve öneriler vermek gidişatın doğru bir şekilde ilerlemesi için gerekiyor.
Diş eti hastalıkları hakkında bilgisi bulunan ve hastalığın ilerleyişine yönelik detaylara hakim olan bir hasta, periodontolojinin uygulamalarını içeren aşamalarda daha bilinçli davranabilecektir. Bu sayede uygulamaların bitişinde etkili sonuçlar almak daha yüksek olasılıklı olacaktır. Hastalığın tedavi süreci kapsamında doktorun ve hastanın etkili bir iletişimde bulunması gayet önemli bir noktadır. Gidişatın detaylı bir şekilde hastaya anlatılması ve bilgilendirilmelerde bulunulması halinde hasta ağız ve diş bakımına daha dikkat edecektir. Bakımın ardından problemler daha kısa süre dahilinde çözüme kavuşturulabilecektir. Titiz ve dikkatli bir uygulamanın ardından periodontoloji tedavisi başarılı bir şekilde son bulacaktır
Dişleri çevreleyen bütün diş taşları buna yönelik tasarlanmış özel aletler ile ve cihazlar aracılığıyla temizleniyor. Diş yüzeylerine parlatma yani polisaj işlemleri uygulanıyor. İltihabın derecesine yönelik bazı durumlarda lokal anesteziden yararlanılıyor.