Protez
Bir yada birden fazla diş eksikliğinde kullanılan protezler, sabit ve haraketli protezler olmak üzere ikiye ayrılır. Hastalarımız ve hekimlerimiz tarafından en sık tercih edilen tedavi yöntemi sabit protezlerdir.
Sabit Protez
Eksik dişlerin yerinin tamamlanması gerekir. Aksi halde bu dişlerin yerindeki boşluk daha büyük problemlere neden olabilir. Diş kaybının meydana geldiği bölgede zamanla kemik kaybı da meydana gelecektir. Ayrıca dişler yan yana ve birbirini tamamlayacak şekilde dizili olduğu için diş kaybının olduğu bölgenin komşu dişleri de zarar görecektir. Zamanında protez tedavisi ile tüm bu sorunların önüne geçmek mümkündür.
Tek bir diş ya da kısmi diş kayıplarının olduğu bölgelerde, madde kayıplarının giderilmesi adına uygulanan protezler, sabit protezler olarak adlandırılmaktadır. Diş kayıpları hem sağlık açısından hem de estetik açıdan olumsuz bir etmendir. Hasta diş kaybı yüzünden konuşmada bozukluk ve yeme içmede zorluk yaşayabilir. Sabit protez tedavisiyle, çiğneme kuvvetine uygun dişler kullanılır. Bu sayede hastanın yeme, içme ve konuşma gibi gündelik alışkanlıkları normale döndürülmüş olur. Sabit protezler diş rengine uygun bir biçimde tasarlanır ve estetik görünüm tamamlanmış olur.
Dişüstü Sabit Protezler
Dişteki eksikliğin protez tedavisi ile giderilmesi için komşu dişlerden yararlanmak gerekir. Komşu dişler küçültülerek ölçü alınır ve ardından köprü tedavisi uygulanır. Estetik görünüm ve uyumluluk testlerinin yapılmasının ardından protez yapıştırılır. Dişüstü protezlerin tedavi süresi toplamda 4 seanstır.
İmplantüstü Sabit Protezler
İmplant üstüne yerleştirilen sabit protezlerde komşu dişlere herhangi bir zarar verme söz konusu değildir. İmplant üstü protezlerin tedavi süresi yaklaşık üç ayı bulabilir. Bunun nedeni çene kemik yapısına yerleştirilen implantın kaynaşma süresidir. Ancak her ne kadar uzun soluklu bir tedavi gibi görünse de en sağlıklı tedavi yöntemlerinden biridir. İmplant üstü sabit protezler uzun ömürlüdür.